Támogató partnerek,
akikre büszke vagyok:

Digitális Szülő Online Otthon Oktatás Tudásbank

Eleged van a megalázó tanári fizetésből?

Manapság a csapból is az elégedetlen pedagógusok egyre erősödő hangja folyik. Rengetegen vagytok és tömegek értenek egyet veletek. Sok elvarratlan szál van még ebben az országban és még több tennivaló, de a legfontosabb kérdés az, létezik-e valódi, és lehetőleg azonnali megoldás számotokra?

Frusztrált tanár

Ha tanárként még szentül hiszel a szakmád erejében, ha őszintén és elkötelezetten kívánsz oktatni úgy, hogy közben nem kopik fel az állad a hónap végén, akkor ez a rövid blog neked íródott. Helyenként meg fogsz hökkenni, de élvezni fogod…

Bizonyosan eljön az idő, amikor az elmúlt évek hiánypótlásaként komolynak tűnő fizetésemelést kapnak majd a tanárok is. Ha máskor nem, hát az épp soron következő választások előtt. Nem megbántva a politikusainkat, de mindenki tudja, hogy megy ez. A kérdés csak az, hogy vajon „új fizetésed” köszönőviszonyban lesz-e majd az ugyanannyi idő alatt felgyarapodó infláció mértékével is? Gyanítom, hogy nem.

Az élelmesek és bátrak megoldása

A bevezetőben utaltam rá, hogy esetleg létezhet hatékony megoldás erre az akut problémára. Jó hírem van, tényleg létezik. Mindez nem más, mint az online oktatás, közismertebb nevén „Skype tanítás”. Azért neveztem bátornak azokat, akik nekigyürkőznek a legtöbb esetben „vastagon” jövedelmező oktatási formának, mert még tapasztalt tanárként is kilépteti az embert a komfortzónájából. DE! Bár az online tanítás jócskán átírja a játékszabályokat, egy gyakorló tanár mégis élvezi azt a hatalmas előnyt, hogy „simán” képes levezetni egy az egyben órákat, kisujjában van a tananyag, amit személyre tud szabni és nem kell azon morfondíroznia, vajon mivel töltsön ki 45 (vagy 60) percnyi izzasztónak tűnő időt.

Most lehet megkapaszkodni!

Ha azt írom, hogy ma Magyarországon online tanárként főállásban napi átlag négy-öt órányi otthoni munkával nettó 400.000 Ft is megkereshető, sokan azonnal elmebetegnek néznek és itt abbahagyják az olvasást. Higgyétek el, nem mondanám ezt, ha nem tapasztaltam volna meg magam is. (Le sem merem írni, hogy azok a családok, ahol mindkét szülő pedagógus, máris duplázhatják ezt a bevétel…) Igen, igen, szinte hallom, hogy melyek azok a tantárgyak, ahol ilyen magas óradíjat lehet elkérni, illetve egyáltalán hogyan promotálhatja magát az ember, hogy szélesebb körben híre menjen a szolgáltatásának. Jogos kérdések.

Íme a lefegyverző válaszok

A második jó hírem az, hogy a dolog nem tantárgyfüggő, még akkor sem, ha a nyelvet tanítók nyilvánvaló előnyt élveznek. Különösen azok, akik az angolt, németet tanítják hatékony és kellőképpen szórakoztató formában. Mindez azonban nem szabad, hogy elkeserítsen egyetlen magyar, biológia vagy matematika tanárt sem. Rájuk ugyanolyan nagy szükség van az online térben.

Woman window

Mielőtt tovább haladnék, ajánlok figyelmetekbe egy érdekes interjút. Érdemesnek tartom az elolvasását a további részletek megismeréséhez. Amit eddig leírtam, azt egy egészen realisztikus és logikus formában fogja elétek tárni. Talán most már izgalmasabban és érthetőbben hangzik minden és sikerült némiképp felkeltenem a sorok olvasóinak érdeklődését.

Egy szó, mint száz, sok embert még a mai napig meglep az, ha valaki Skype tanárként keresi a kenyerét, pedig bárki elhiheti, hogy ma Magyarországon ez a tevékenység már vagy egy évtizede létezik. Sőt, exponenciális tempóban terjed. Mivel roppant kényelmessé teszi a munkát, és a „jó tanároknak” tényleg behozza a fent említett álomszerű összeget (vagy még többet is), így nem csoda, hogy egyre többen szeretnének belevágni.

A tanárigény tetemes, a jó tanár hiánycikk. Ez egy egészséges versenyhelyzetet alakít ki a honi „skype tanár piacon”, ami egyértelműen az élelmesek és felkészültek malmára hajtja a vizet.

Na de ki a jó tanár?

Nagyon egyszerű a válaszom. Az online térben az a jó oktató, aki képes rendszeresen és nagy számban behozni a diákokat, emellett képes is megtartani őket és tudja, hogyan lehet a legjobbakkal együttműködni. Azokkal, akikkel öröm a tanítás minden perce. Igen, más pálya, más szabályok. Felkészülést igényel, nem is keveset, de ahogy már sejthettétek, egy harmadik jó hírem is van. Nem tartottam a fejemben semmiféle tudást és tapasztalatot a témáról. Minden gyakorlati praktikát kiírtam magamból azzal a céllal, hogy mások is élvezhessék mindazt, amit nekem sikerült elérni az évek során. Ezt egy könyv formájában osztom meg veled. Ő A Sikeres Online Oktató. Érdemes alaposan körüljárni a témát, rászánni a felkészüléshez szükséges időt, és amikor készen állsz, akkor nem szabad tovább hezitálni, bele kell vágni. Részmunkában vagy főállásban, de Legyél Te is Skype tanár, mert érdemes. Nagyon érdemes!

Sok sikert!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

A Sikeres Online Oktató könyv rengeteg időt és energiát fog megspórolni neked ahhoz, hogy már rövid távon főállású online tanárrá válhass. Ne járd végig a felesleges köröket, invesztálj a tudásodba és az életedbe! További információkért látogass el A Sikeres Online Oktató hivatalos oldalára.