Támogató partnerek,
akikre büszke vagyok:

Digitális Szülő Online Otthon Oktatás Tudásbank

Álombér! 800.000+ HUF tanári fizetés Magyarországon

Az ember szája kiszárad, hangja elcsuklik, szívverése szaporább lesz és elhatalmasodik rajta a kíváncsiság… Ha hihetetlennek hat a címben szereplő szám, akkor érdemes kicsit elidőznöd ezen a pár soros íráson. Konkrét tényekkel igyekszem alátámasztani, hogy nem elgépelés áldozata lettél, hanem egy megdöbbentő honi jelenséget fogsz hamarosan megismerni…

Álombér

Egészen elképesztő dolog visszagondolnom, hogy amikor anno egy velem készült interjúban még 400E HUF álomhatárról beszéltem, mára a pozitív gazdasági folyamatoknak köszönhetően ez a szám teljesen „elszaladt”. Az a bizonyos interjú ugyan nem lett dátumozva, de emlékszem, hogy 2015-ben készítette a SkypeSuli. Azóta annyi változott, hogy a tanításból származó pénzkeresési lehetőségek kiszélesedtek és megnőttek.

Nyelvtanárok, figyelem!

Ez leginkább nektek szóló történet lesz, hiszen a manapság már Magyarországon is egyre népszerűbbé váló online tanítás, vagy közismertebb nevükön a „skype tanárok” tényleg komoly aranybánya kulcsára leltek.

A rohamos anyagi fejlődést egyrészt az generálja, hogy nagyon sok hazánkfia tette át székhelyét a határon túlra és vágott bele nyelvtanulásba. Nekik értelemszerűen a zömmel nyugati környezetben több pénz marad a zsebükben, emellett a szűkös szabadidejük miatt igénylik a rugalmasságot is. Kézenfekvő számukra egy online tanár választása.

A második indok is prózai: egyre több itthon élő magyar család engedheti meg magának –vagy gyermekei számára-, hogy online tanártól vegyen privát órákat.

A harmadik ok pedig, hogy a Magyarországra települő multik közül is mind többen teszik lehetővé magyar alkalmazottaik számára az online nyelvtanulást. Egyre nagyobb divat a home office, de gyakran előfordul az is, hogy a nyelvet tanuló alkalmazott egy iroda vagy társalgó csendes zugában „tud le” egy tanórát.

Meglepetések az online térben

Extrém helyzetek is vannak, én magam is többször voltam szem és fültanúja, amikor egy diákom rendszeresen autóvezetés közben vett tőlem órát. 150-nel száguldani Pest felé az M7-en és közben kedélyesen társalogni angolul, na ezt nevezem! (Ez a úriember konkrétan még akkor sem szüntette be az óránkat, amikor éppen megállt tankolni. Szerintem neki is muris volt ez az újsütetű élethelyzet, és kitaposta belőle a maximumot. )

Volt olyan diák is a „praxisban”, aki az orvosnál való várakozást unva döntött úgy, hogy rám ír Skype-on és kér egy gyors órát. Az online térben ezek az esetek szinte mindennaposak. Tulajdonképpen felforgatják a gyerekkorból megismert, konvencionális tanulás valamennyi formáját. Teszik mindezt úgy, hogy a lényeg nem változik: a diák tanulni érkezik hozzád. A különbség annyi, hogy nincsenek osztályzatok, mindenki önszántából választ magántanárt, és mivel nem kevés pénzt invesztálnak az adott tantárgyba, így javarészt komolyan is veszik a tanulást.

Irodában

De maradjunk csak a fizetésnél!

800.000 Ft. Hogyan jöhet ki ez az őrült szám? Esetleg tényleg még több is..? Az már nem igényel magyarázatot többé, hogy sokan vannak olyanok, akik hajlandók online tanulni és hajlandók fizetni is ezért. (Tegyük hozzá, hogy a borsos óradíjakért már a tanártól is komoly minőséget vár el a „publikum”. Egy kezdő online tanár esetében, aki még csak a lábujjait mártogatja az öt méter mély medencébe, nyilván szerényebb pénzekről beszélünk. De jól is van ez így. A „piac” majdnem mindig tévedhetetlen, könyörtelenül kiszűri a kóklereket.)

Lássuk hát a számokat. Amikor abban a bizonyos interjúban a fizetést pedzegettem, még aktívan ténykedő tanárként 4.500 Ft volt a 45 percnyi „óradíjam”. Rafinált voltam, igyekeztem valamennyi diákomat egy időblokkba csoportosítani. Ezek voltak a délelőttök. Tudjátok, amikor az ember még friss, motivált, gyorsan jár az agya és vág az esze. (Eleinte azt gondtoltam, ez a terv nem fog működni, aztán én lepődtem meg a leginkább, mikor kiderült, hány embernek tökéletesek a délelőtti időpontok.)

Szóval, a délelőttökbe nagyjából öt óta fért bele. Ilyenkor az ember reggel hét órakor kezdett és órák után mindig tartott egy nagyjából tizenöt perces szünetet. Egy héten kizárólag hétközben tanítottam (A hétvége nekem is mindig szent volt!), és igyekeztem figyelni rá, hogy a lehető legkevesebb legyen a lyukas órám, ergo legyen elegendő diákom. Mi hiányzik még a havi bevétel kiszámításához? Ja igen, egy hónapot nagyjából 4,2 hétnek vehetünk. (Bátran kalkulálhattok másképp is, az egyszerűség kedvéért most számoljuk ezekkel a számokkal.)

Számológép

Lássuk csak a matematikai csodát:

4.500 Ft x 5 db tanóra x 5 nap x 4,2 hét = 472.500 Ft

Mit is mondtam korábban? Ez volt az „extra szint” 2015-ben. Nem a sztenderd, hanem a kimagasló teljesítmény. Nézzük mi a helyzet manapság? Ha a sztenderd enyhe jóindulattal mára a 4.500 Ft lett, akkor a 6.000 Ft-os óradíj az, ami kiemelkedőnek számít. (Kapaszkodj meg, ez még nem az extrém kategória…)

Végezzük el ismét a számítást:

6.000 x 5 db tanóra x 5 nap x 4,2 hét = 630.000 Ft

A számok nem csalnak, ti is láthatjátok. A bruttó bevétel „simán” felmegy 600E fölé úgy, hogy effektíve még mindig csak 5 x 45 percet dolgoztál egy nap. (Plusz a rákészüléseid természetesen.)

Ezen a ponton hozzá kell tennem, hogy ha valaki KATAs vállalkozóként dolgozik (ami egyébként megítélésem szerint az egyik legzseniálisabb magyar találmány), ő a levont 50.000 Ft-os havi adója után is még mindig szép summát tarthat a zsebében.

Ok, ok, én is kíváncsi vagyok az extrém szinten dolgozó tanárok fizetésére! Ne legyünk mohók és telhetetlenek, vegyünk alapul egy 8.000 Ft-os órabért. -Létezik iylen? –kérdezhetné bárki. A meztelen igazság az, hogy Magyarországon (is) létezik, de külföldön ennél jóval magasabb óradíjakat (akár 50-60 Dollár) is elkérhetnek tanárok. Aki nem hiszi, járjon utána.

Vissza a matekórához:

8.000 x 5 db tanóra x 5 nap x 4,2 hét = 840.000 Ft

Ez még adózás után is majdnem megüti már a nettó 800E fizetést. Nem csorgatom tovább a nyálát senkinek, elárulok nektek egy hatalmas titkot. Ha megnézitek az online felületeket, ahol tanárként regisztrálhattok, zömmel jóval szerényebb számokat fogtok látni. Miért van ez? Egyrészt nagyban tantárgyfüggő, hogy miért mennyi pénz kérhető, másrészt a „skype tanári szakma” rettenetesen fel van hígulva. Ez alatt azt értsd, hogy sokan vérszemet kapva a könnyű pénz ígéretén igyekeznének fejest ugrani abba a bizonyos medencébe. Ők jellemzően elfeledkeznek egy fontos tényről: Magas szinten szolgáltatni komoly munkát, felkészültséget, kitartást és koncentrációt igényel. Ahogy korábban mondtam, a piac majdnem mindig tévedhetetlen. Méghozzá kíméletlenül az. Szerintetek miért olyan nagy a fluktuáció a „tanári mezőnyben”? Mert egyáltalán nem olyan könnyű dolog konzisztensen minőséget szolgáltatni azok számára, akik nem kevés pénzt adnak ezért.

Ha ezen a ponton úgy érzed, hogy továbbra is vonz ez az egyébként tényleg zseniális lehetőség, akkor itt az ideje egy egészen minimális befektetés ellenében kiképezned magad, mielőtt belevágsz. A Sikeres Online Oktató e-könyvet neked írtam. Még ne szédítsenek meg a felsorolt nagy - de valós - számok, inkább motiváljanak. Hozzák meg az étvágyadat, gondolkodtassanak el, pörgessenek fel és… mikor, ha nem éppen mától, kezdd el az alapos felkészülésedet!

Sok sikert!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

A Sikeres Online Oktató könyv rengeteg időt és energiát fog megspórolni neked ahhoz, hogy már rövid távon főállású online tanárrá válhass. Ne járd végig a felesleges köröket, invesztálj a tudásodba és az életedbe! További információkért látogass el A Sikeres Online Oktató hivatalos oldalára.