Támogató partnerek,
akikre büszke vagyok:

Digitális Szülő Online Otthon Oktatás Tudásbank

Skype tanári tevékenység elindítása 6+1 lépésben

Sokakat izgalommal tölt el az online tanítás gondolata. Az okok érthetőek; kötetlen munkahely, rugalmas munkaidő, magyar szinten mérve komoly bevételi lehetőség. Sokszor hallom azonban, hogy már az első lépések azért hiúsulnak meg, mert az illetőnek „vállalkozóvá kell válnia”, és ez ijesztő…

Skype tanári tevékenység elindítása 6+1 lépésben

Ennek az írásnak az a nem titkolt célja, hogy megnyugodj és tiszta képet kapj arról, hogyan is zajlik mindez. Végigvezetlek lépésről-lépésre a teljes folyamaton, melynek során kényelmesen kitapasztalhatod, hogy valóban érdemes-e intenzíven belevágnod az online tanításba, mint karrierbe. Mire végzel az olvasással, reményeim szerint csettintesz, és csak annyit mondasz: ezt én is meg tudom csinálni!

Nulladik lépés – Készülj fel alaposan tanárként

Sokat beszéltem már erről más írásaimban, és részletesen kifejtettem minden ezzel kapcsolatos tudnivalót A Sikeres Online Oktató című könyvben. Ezek zömmel szakmai információk, módszerek a hatékonyságod növelésének érdekében. Ez annyit tesz, hogy amikor megszületik a fejedben a döntés, hogy tanítani fogsz az interneten, már ismerned illik minden részletet, ami a tanításra vonatkozik. Ez nem is lehet kérdés. Léteznek azonban olyan tisztázatlan területek is, melyek sokaknak okoznak fejtörést. Vegyük hát most sorra ezeket.

Első lépés – Nézd át a számodra legszimpatikusabb tanári portálokat

Manapság még mindig lehet találni olyan ingyenes oldalakat, ahová tanárként regisztrálhatsz. Ezek előnye egyértelműen az, hogy nem kerülnek pénzbe, viszont nagy valószínűséggel nem is túl hatékonyak.

Ezen a fronton is erősödik a verseny, egyre több portál kínál lehetőséget online tanároknak. Célszerű lehet több helyen is próbálkoznod a regisztrációval, de első körben azt tanácsolom, mindenképpen időzz el kicsit az adott felületeken. Nézd meg, hogyan működnek, hogyan épülnek fel, milyen szolgáltatásokat kínálnak és mennyire átláthatók számodra.

(Ha javasolnom kellene neked, én a SkypeSuli oldalára voksolnék. Ezen a weblapon kívül máshová sosem regisztráltam és hét éven át tanítottam innét felettébb sikeresen…)

Második lépés – Vedd fel a kapcsolatot egy megbízható könyvelővel

Mindenkinek azt javaslom, hogy ha egyéni vállalkozásba kezd Skype tanárként, legyen KATA-s adózó. Elképesztően rugalmas és egyszerű, a havi szinten befizetendő összegek pedig roppant kedvezőek.

(Konkrét számokat itt nem szeretnék feltüntetni, mivel a jogszabályok gyakorta változnak. Erről mindig a könyvelődet kérdezd, illetve egészséges mértékben tarts rajt a szemed az ezzel kapcsolatos híreken.)

„Új társad” feladatai

Mielőtt beugrik valaki a mélyvízbe, érdemes megnézni a víz hőmérsékletét. Vadiúj könyvelőd el fogja neked mondani, hogy új tevékenységeddel milyen bevételi szintig vagy adómentes. Ez azért pompás hír, mert így nyugodtan „kísérletezhetsz” majd a diákjaiddal és szerezhetsz rutint a tanításban, mielőtt magasabb szintre lépnél. (lásd: Kiváltanád a jelenlegi munkahelyedet.) Ergo nem kockáztatsz túl nagyot.

Egy jó könyvelő onnét ismerszik, hogy ha KATA-s vállalkozónak könyvel, „simán” el tudja látni a munkáját online is. Én személy szerint soha nem találkoztam még a könyvelőmmel. (Esetemben neki jóval bonyolultabb teendői vannak, mint csupán tanárként intézni a pénzügyi dokumentumaimat, de évek óta mindig elég ehhez a telefon vagy az email.)

Könyvelés

Mégis mennyibe fog ez nekem kerülni?

Szigorúan a konkrétumoknál maradva szemtelen dolog lenne egy könyvelőtől, ha esetedben havi 7-8 ezer Forintnál több pénzt kérne el a szolgáltatásaiért cserébe. Arra azért ügyelj, hogy könyvelőd ennél alacsonyabb összegért is mindig a helyzet magaslatán álljon…

Harmadik lépés – Vállalkozói regisztráció

Szintén a könyvelőd lesz az a személy, aki regisztrálni fog téged és tevékenységi körödet az Ügyfélkapun keresztül. Muszáj itt megjegyeznem, hogy bár „rém egyszerűnek” van hirdetve az Ügyfélkapu, a valóságban körülményes, átláthatatlan és sajnos megragadt a huszadik század mindent túlbonyolító világában. Alkotói feltehetően programozók és nem ügyfélbarát oldalakat létrehozó marketingesek voltak.

Viccet félretéve egy könyvelőnek jellemzően napi bejárása van különböző ügyfeleihez az Ügyfélkapun keresztül, így jóval rutinosabb nálad etéren.

Könyvelőd a regisztráció után tulajdonképpen visszavonul amolyan „csendes társsá”, mert túl azon, hogy a kezdetek kezdetén tájékoztat téged minden fontos információról, az aktuális adóbevallásig igazán más dolga nem akad. Természetesen nem baj az, ha eleinte telefonon érdeklődhetsz nála, ha kérdésed akad. Sőt! Fontos is, hogy kérdezz, mert bár vállalkozási formád valóban egyszerű, azért mégis jobb a békesség, és bölcsebb dolog, ha te is átlátsz minden apró részletet.

Negyedik lépés – Számlázz a szabályoknak megfelelően

Nem kell megijedned, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb ügyfelednek tökéletesen meg fog felelni a nyugta is. Számlát legfeljebb azok igényelhetnek, akik a vállalkozásukban vagy a munkahelyükön keresztül el tudnák számolni a tandíjaidat. Azonban ne feledd, a megváltozott KATA törvények miatt már csak magánszemélyeknek számlázhatsz, cégeknek nem!

Ha már kellőképpen felkészültél, ha megtaláltad a tökéletes könyvelőt, tudsz minden fontos részletet és már be is vagy regisztrálva vállalkozóként, akkor - szintén a könyvelőd segítségével - megtalálhatjátok a számodra legkedvezőbb számlázási lehetőséget.

Igazából ez is pofonegyszerű lesz és meglátod, egészen hamar rutinfeladattá válik majd. Rengeteget nem kell számláznod, professzionális online számlázót fogsz használni, és a legtöbb diákod esetében nagyobb összegű átutalásokról fogsz számlát kiállítani. Ezekhez a doksikhoz elég egyszer rögzítened a diákod adatait és azokat csak előhívnod egy-egy számla kiállítása esetén.

Ötödik lépés – Ha még nincs, nyiss bankszámlát!

Ha már az elektronikus pénzutalás szóba jött... A tandíjaidat online fogják utalni a diákjaid és jellemzően előre, amit aztán te majd „letanítasz” nekik. Fontos éppen ezért, hogy rendelkezz bankszámlaszámmal és a netbankolás se okozzon megoldhatatlan feladatot. Erről egyébként számlavezető bankod nagyjából 15-20 perc alatt teljes körűen kioktat igény esetén.

Bankkártya

Utolsó lépés – Jöhet a tanári regisztráció és érkezhetnek a diákok

Teljesen fel vagy készülve. Ismersz minden részletet, innét számítva csak rajtad áll minden. Ha követed a könyvben leírt utasításokat, akkor garantáltan nem tudsz hibázni, érkezni fognak a diákok. Méghozzá sokan. Ha gyorsan belelendülsz és megjön az önbizalmad, akkor elgondolkodhatsz az áremeléseken is. Hogy mennyi pénzt kereshetsz online magántanárként, ahhoz itt van számodra egy kis motiváció.

Tyúk vagy tojás?

Nem könnyű ellenállni a kísértésnek, hogy valaki „feketén” ugorjon bele a „vállalkozósdiba” biztos, ami biztos alapon. Logikus módon működő emberként a magam részéről ezt teljesen meg is érteném és elfogadnám, hiszen ha megjön az önbizalom és ugrásszerűen megnőnek a bevételeid, akkor a vállalkozás kiváltása szinte kötelező jellegű. Onnét számítva Állam Bácsi is megkapja, ami neki jár, te pedig tökéletesen alszol.

Szóval ez a döntés a te kezedben van. Ne feledd, az online pénzmozgásnak mindig van nyoma, minden visszakereshető. Trükközni nem érdemes, legalábbis hosszútávon semmiképpen sem. Mégis, ha jól megnézed, rengeteg Skype tanár dolgozik idehaza és számuk egyre csak nő, akárcsak az őket igénylő diákok száma. Ez nem a véletlen műve! Ha a tanácsaimat megfogadod, akkor nem kell attól tartanod, hogy rossz lóra tettél.

Hajrá, sok sikert!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

A Sikeres Online Oktató könyv rengeteg időt és energiát fog megspórolni neked ahhoz, hogy már rövid távon főállású online tanárrá válhass. Ne járd végig a felesleges köröket, invesztálj a tudásodba és az életedbe! További információkért látogass el A Sikeres Online Oktató hivatalos oldalára.