Támogató partnerek,
akikre büszke vagyok:

Digitális Szülő Online Otthon Oktatás Tudásbank

Sajnálom az érettségizőket és en bloc a fiatalokat (3. rész)

Amikor az ember tűzbe nyúl, gyorsan megégetheti magát. Kérdés, megéri-e a kockázatot az a fajta erősebb hangvételű társadalomkritika, amit a sorozat befejező részében tovább folytatok. Nos, ha kellőképpen elgondolkodtatók a sorok, akkor mindenképpen…

Sajnálom az érettségizőket és en bloc a fiatalokat (3. rész)

Szingli nők és a férfiak

Az írás első, illetve második részében tulajdonképpen már elhangzott majdnem minden olyan dolog, ami a mai Magyarországon (vagy a világban sok helyütt) a szinte értékelhetetlen kategóriába sorolható. Ígéretemhez híven a párkapcsolatokkal, a férfi és női nemek egymáshoz való viszonyával, és úgy általában az emberek XXI. századi viselkedésével, moráljával folytatom.

Valamikor az évezred eleje táján egy Müller Péter előadáson ülve a zsúfolt tömegből egy középkorú férfi kérdést intézett az íróhoz: Miért van ma Magyarországon annyi szingli nő, és mi lesz ezeknek a szerencsétleneknek a sorsa? (Semmi túlzást nem tettem az idézetbe, valóban így hangzottak az úriember szavai.)

Müller úr frappáns választ adott, valahogy így: Azért, mert a férfiak jó része ágrólszakadt szerencsétlen.

Megfordulnak a szerepek

A fenti megállapításban bizony rengeteg igazság van. Férfi szempontból nézve egy elnőiesedő világban élünk. Divat, kényelem, érzéki csábítás minden fronton. Érdekes mód a nők a másik oldalon pedig mindinkább férfinek képzelik magukat. Nagy, erőteljes orgánumok, markáns vélemények, tetoválások, extrémbe hajló, exhibicionista viselkedés, hamis magabiztosság. Ha már itt tartunk, érdemes említést tennünk a sok - leginkább férfiaknak jól álló - sportról, melyet már nők is űznek széles körben. (súlyemelés, boksz, foci, stb.) Bizony, kezdenek megfordulni a szerepek…

Nagyjából erről szólt a Kovács Ákossal készített interjú egyik botrányos részlete is, ami aztán annakidején kellőképpen nagy port kavart. Mégis, ha jól belegondolunk, fundamentális természeti törvényeket rúgunk fel társadalmi szinten.

Ezt az erőt nem lehet feltartóztatni

Ez a típusú amerikanizálódás, feminista személetmód egyébként látszólag megállíthatatlanul gyűrűzik be a világba. Az emberiség átlagos fejlettségi szintjéről nézve egy picit arra hasonlít a dolog, mint amikor a naiv tinédzser természeténél fogva szinte mindent ki szeretne próbálni nyughatatlan kíváncsiságtól hajtva. Minden újdonság mögött kincseket, korábban sosem érzékelt stimulust remél. Még magát is képes meggyőzni arról, hogy az út, amin jár, abszolút helyes és követendő. Amikor azonban a szivárvány lábánál kincsek helyett folyton csak fákat, bokrokat és búzatáblákat talál, lassan gondolkodóba esik. Végül felébred az illúzióvilágból és érteni kezd dolgokat maga körül…

Nincs ez másképp a szélesebb értelemben vett társadalomban sem. Ergo akár akarjuk, akár nem, ezek az egyre erősödő hullámok végig fognak söpörni rajtunk megállíthatatlanul. A jelenleg még stabilan regnáló modern szemléletű, mégis konzervatív erők csak ideig-óráig fogják útját állni az új kulturális trendeknek. Végül azonban átszakadnak az utolsó gátak is. Lehet, hogy kell ehhez pár emberöltő, de az agresszíven betüremkedő változásokat nem lehet falakkal, kerítésekkel megállítani.

Kutyák és macskák

Álljon itt még egy példa, ami a fenti megállapításokat hivatott alátámasztani. Nehéz lenne megállni, épp ezért az írás margójára kívánkozik a különböző háziállatok korábban soha nem látott imádata, gyakorlatilag emberi szintre emelése. Agyrém, hogy manapság egyes gazdák már odáig merészkednek, hogy házi kedvenceikkel alszanak egy ágyban. Ha megkérdezzük szüleinket, nagyszüleinket, az állatnak mindig a házon kívül volt a helye. Ma már ez sem így van. Még zavaróbb, amikor a gazdik a világ legtermészetesebb módján viszik be kedvenceiket más emberi társaságokba, mindenki legnagyobb örömére. Egyfajta társadalmi dekadencia egyre erősödő jelei ezek, amiben az a legfurcsább, hogy valamiért mindenki csendben alkalmazkodik ehhez a trendhez. Azok is, akik nem tartanak állatot, mert nincs rá igényük. Miért is lázongana bárki, amikor a vezető szerepet láthatatlanul átvették már a kutyák, macskák, és az ő lelkes gazdáik? Ilyen erővel szemben az ember csak a bokáját ütné meg. Gyanítom, még akár egy polgármesteri választást is erőteljesen képes lenne befolyásolni a téma, olyan méretű már a szenvedélyes hátszél.

(Annyit azért még hozzátennék az állatbarátok védelmében, hogy valóban szerencsés eset az, ha egy emberi párt, vagy családot egy jól nevelt háziállat is összeköt és erősít. Egészséges mértékben természetesen.)

A férfi és nő kapcsolata

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a két nemnek gyakorlatilag fogalma sincs egymásról. (Sok esetben még önmagukról is csak kevéske.) Nem véletlen, hogy folyton elbeszélnek egymás mellett. Különböznek az ösztöneik, ezért más a belső mozgatórugójuk is. Ezen felül a más-más országokra jellemző kulturális örökség nyomán a két nem eltérő szerepekbe van beleerőltetve, mely szabályok a legtöbb esetben szöges ellentétben állnak az adott személy emberi igényeivel, érzelmi világával, vágyaival. Ez férfiak esetén már egy egészen korai stádiumban kiütközik, lévén egy nagyon erős szexuális motiváltság vezérli őket. Nők esetén ennek felerősödése inkább a harmincas évek beköszöntével figyelhető meg.

Na ilyenkor legyen ember a talpán, ha a fejekben lezajló zavaros konfliktusokat értelmesen ki tudja bogozni, és képes azokat érthetően ábrázolni a fura gondolatok gazdáinak. De hát akadnak erre a célra nagy tudású pszichológusaink. A vak vezet világtalant szemlélet magunkra zárt vaskos kapuinak szigorú őrzői ők.

A dolgok jelentősége

Na de miért fontos érteni - de leginkább komolyan venni - a fentebb elhangzottak mélyebb értelmét? Emberi lényként mindannyian igényeljük az odafigyelést, törődést, szeretetet. Ha mindezt nem kapjuk meg kellő mennyiségben a közösségi média felszínes csatornáin át, akkor ezt a stimulust más forrásokból is igyekszünk intenzíven fenntartani.

Az őrült információfolyamból, melyben teljesen természetessé vált az agy folyamatos bombázása, nem egyszerű kiragadni embertársainkat. Kétsége ne legyen senkinek, a többséget nem is lehet. Bolond az, aki azt az illúziót dédelgeti, hogy az ember hajlamát a kényelemre, lustaságra felül fogja írni egyfajta józan, fegyelmezett, céltudatos életmód követése. Nem. A legtöbb ember életében ez sosem fog bekövetkezni.

Elvérző oktatási intézményeink

Honnét ez a látszólagos összekapcsolódás, mégis fundamentális távolság az emberek közt? Az csupán egy dolog, hogy természetünknél fogva milyen viselkedésmintákat alakítunk ki egymás között. A legnagyobb felelőssége a családnak és az iskolának van arra vonatkozón, hogy az emberek a fejükben milyen üzenetekkel kerülnek ki az életbe. Sajnos ezek az intézmények és törekvéseik manapság rendre - és egyre látványosabban - megbuknak, hiszen teljesen idejétmúlt tudással küldik hadba a fiatalokat egy olyan komplex világba, melynek a teljes megértése szinte lehetetlen. Ha valaki mégis megkapná útravalóként a teljes kép mögött húzódó valódi logikai magyarázatokat, azon egyének élete egy rakéta sebességével robbanhatna be. Ehelyett a legtöbben gyanútlanul besétálunk egy mátrix-szerű zsákutcába, ahol mindent elvégzünk a belénk táplált programok szerint. Később egy teljes életet lehúzva a lélektelen mókuskerékben visszatekintve azon csodálkozunk, miért nem látunk semmiféle értékes írást ködbe vesző létünk lapjain…

A mátrix kíméletlen ereje

Embertársaink túlnyomó része ellenállás nélkül fogadja el és fogadja be a hamis programot. Nincs az a földi erő, mely meggyőzné őket a status quo hamisságáról. Ezt ismét alátámasztanám egy nagyon rövid filmbejátszással a Mátrix című filmből. Roppant tanulságos mozzanata az alkotásnak. Angolosok előnyben.

Online tanárok – A XXI. század mentorai

Online magántanárként élvezhetjük azt a fajta szabadságot, hogy olyan diákokkal dolgozhassunk együtt, akikben meg van a hajlandóság és a nyitottság arra, hogy valami egészen mást is megtanuljanak tanáruktól az aktuális tanagyagon túl. Érett tanárként illik is élni ezzel a fajta szabadsággal. Válasszuk meg tudatosan a diákunkat, amennyiben erre lehetőségünk van! Ez nem diszkrimináció, egyszerű energiaáramlás. Egy számunkra vadidegen ember és köztünk is azonnal működhet a virtuális kémia, amennyiben ösztöneinkre hallgatunk, és döntésünket nem írja felül a puszta pénzkeresés motivációja.

Jó emberismerettel azonnal érezni lehet, kiben ég a vágy a tudásra, ki motivált és ki az, aki csak púp lesz a hátunkon és mindig többet fog elvenni tőlünk, mint amennyit a pénzével kikompenzál. Tapasztalt tanárok nagyon jól tudják, miről beszélek. Ezért hát merjünk mindig markáns döntéseket hozni és ne merítsünk abból az emberanyagból, akiken már a kezdetek kezdetén érezzük, hogy vakvágányon haladna a közös utazás. Legyünk valódi mentorok, érezzük át tanári küldetésünk súlyát!

Hát ennyi. Bízom benne, hogy tetszettek az írások, és tanulságosnak találtad őket kedves olvasó, leendő online tanár. Az a fajta küldetés, amire ma vállalkozol, sokkal komplexebb, felelősségteljesebb, mint gondolnád. Ha ezt átlátod és megérted, akkor viszont az élet ajándékai előtt nyitsz kaput, mert olyan tudással fogod ellátni az életedbe érkezőket a tantárgyadon keresztül, amiért egy életen át hálásak lehetnek neked.

Sok sikert, és jó tanítást kívánok!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

A Sikeres Online Oktató könyv rengeteg időt és energiát fog megspórolni neked ahhoz, hogy már rövid távon főállású online tanárrá válhass. Ne járd végig a felesleges köröket, invesztálj a tudásodba és az életedbe! További információkért látogass el A Sikeres Online Oktató hivatalos oldalára.