Támogató partnerek,
akikre büszke vagyok:

Digitális Szülő Online Otthon Oktatás Tudásbank

Pedagógus béremelés és tanársors

Akadnak intenzív időszakok, amikor egy-egy téma különösen felkapottá válik az interneten. Ilyen lehet például országgyűlési választások közeledte, vagy ha épp felröppen egy ál-, esetleg valós hír bizonyos események kapcsán. Ilyenkor hirtelen sokszorozódik a figyelem. Ebbe a tipikus körbe tartozik a tanárok béremelése is…

Pedagógus béremelés és tanársors

Ha pedagógusként olvasod ezeket a sorokat, akkor feltehetően téged is a szektor anyagi jövőjének kérdése inspirált arra, hogy ide kattints. Jogos az érdeklődésed, főképp ha azt vesszük, hogy ez a - Magyarországon eléggé „viharvert” - szakma folyton göröngyös úton botladozik egy reménykedő bizonytalanság felé.

Hadd emeljem ki rögtön a legutóbb nagy port kavaró Portfolio cikk (Fejvesztve menekülnek a tanárok az iskolákból) egy találó részletét:

Portfolio

Már a legelején akad itt egy fontos kérdés, amit azonnal neked szegezek, kedves olvasó:

Kellemes érzés mindenkori honatyák döntéseitől függeni?

Ha a válaszod egy egyértelmű igen, akkor nem is érdemes tovább olvasnod. Miért is tennéd? Ki vagy békülve önnön sorsoddal, melyet a lehető legnagyobb nyugalommal helyezel téged irányító emberek kezébe, és hagyod, hogy ők rendelkezzenek a jövőddel. (Mellesleg a soraimba semmiféle szarkazmust nem csempésztem...)

Ellenben ha zavar az, hogy folyamatosan bizonytalanság érzése gyötör, ha úgy véled, szakmádnak nincs valódi jövője, ha meggyőződésed, hogy lehetne mindezt sokkal hatékonyabban és eredményesebben is csinálni, akkor a címben említett „tanársors” bizony radikális változtatásra szorul… Tarts velem, és olvass tovább!

A válaszra váró megkerülhetetlen kérdések

Mi az, amit a jelenleg megszokott tanári környezetből hiányolnál? A gyerekek zsivaját? A tanári közösség biztonságát? Egy-egy anyag önfeledt leadását? A dolgozatok javításának izgalmát? A feleltetések feszült hangulatát? A szülői értekezletek őszinte beszélgetéseit? Kérlek, gondolkodj el ezen egy kicsit.

No és mi az, amin változtatnál? Az anyagi helyzeteden? Az időbeosztásodon? Az órarendeden? A szabadságolásodon? Némely tanárkollégán, vagy szülőn? Esetleg mindenből eleged lett, úgy ahogy van? A válaszokat egyedül Te ismered…

Ami bizonyos, hogy a magyar oktatás (akárcsak az egészségügy) a mindenkori kormányok „mostohagyermeke”. Minek is tagadnánk? Akik belső elhivatástól ösztönözve végzik munkájukat, és állnak be a csatasorba minden egyes nap, na jellemzen ők azok a „zsoldosok”, akiket az utolsók közt ér el a reformok szele… Mulatságos? Hát… nektek, kedves tanárok, biztosan nem az.

Írom ezt úgy, hogy igyekszem teljesen tisztában lenni aktuális gazdasági döntések mögött meghúzódó logikával, és egyáltalán nem célom becsmérelni egyetlen regnáló hatalmat sem. Egyszerűen Ti, pedagógusok, vagytok azok, akik ebben az „absztrakt” rendszerben folyton a rövidebbet húzzátok… Súlyos szavak tudom, de hadd oldjam fel gyorsan a soraimban érzékelhető feszültséget.

A tanítást, mint olyant, meg lehet közelíteni egy egészen más irányból is. Amikor minden tényleg élvezetessé válik. Amikor minden tényleg rugalmassá válik. Amikor minden tényleg anyagilag jövedelmezővé válik. Amikor a tanár „intézmények felettivé” válik…

- Van ilyen? – kérdezhetnétek… Nos, van.

Aki kizárólag és görcsösen a „tantermi tanításra” esküszik az állami szféra égisze alatt, azt most rögtön ki kell ábrándítanom: Ha időről-időre lesz is pedagógus béremelés, Ti gyaníthatóan (jó esetben) stagnáló reálbéreket fogtok hazavinni hónapról hónapra. Nem hókuszpókusz ez, egyszerű realitás és közgazdaságtan.

Ellenben ha érdekel benneteket egy olyan (ugyan) alternatív, mégis valódi és gyors megoldás, ami a következő négy pontot mind kipipálja:

akkor határozottan nektek szól ez az írás, és ígérem, nem maradnak el az egyértelmű válaszok!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

A Sikeres Online Oktató könyv rengeteg időt és energiát fog megspórolni neked ahhoz, hogy már rövid távon főállású online tanárrá válhass. Ne járd végig a felesleges köröket, invesztálj a tudásodba és az életedbe! További információkért látogass el A Sikeres Online Oktató hivatalos oldalára.