Támogató partnerek,
akikre büszke vagyok:

Digitális Szülő Online Otthon Oktatás Tudásbank

„Olcsó Skype tanárok” inváziója.
Van-e okod félelemre?

Az online oktatás felpezsdülése, a kijárási korlátozás miatti tömegek, akik otthon ragadtak, no meg az a sok-sok ember, akik ugyanúgy folytatnák tanulmányaikat, mint azt tették a járványt megelőzően. Ezek együttes hatása mára igencsak felértékelte a „Skype tanítást”. Olyannyira, hogy megjelent egy vadonatúj oktatói réteg, akik szolgáltatásukat elképesztő olcsón kínálják. Vajon jelenhet-e ez veszélyt profi, főállású tanárokra az éterben, illetve megőrizhető-e azoknak az oktatóknak a piaci ereje, akik jóval magasabb áron bocsátják áruba tudományukat. Kiderül az írásból…

„Olcsó Skype tanárok” inváziója. Van-e okod félelemre?

Zárt Facebook csoportokban, különböző fórumokon az utóbbi időben panaszos hangok ütötték fel a fejüket. Ezek zömmel olyan magántanároktól érkeznek, akik féltik az állásukat, és attól tartanak, hogy az online oktatási térbe hirtelen beáramló magántanárok veszélybe fogják sodorni virágzó vállalkozásukat. Először is tisztázzuk azokat a fő okokat, ami miatt a szakma ennyire felhígult.

Tárgyilagosan, pontokba szedve haladjunk:

Egyelőre ne is menjünk még tovább. Az utolsó pont számunkra a legérdekesebb. Ha valóban nő az igény az online magántanárokra, az azt jelenti, „van hely bőven” ezen a hirtelen kiszélesedő piacon. Természetesen azonban a kínálat (és a kereslet sem) bővíthető a végtelenségig. Előbb vagy utóbb várható egy un. piaci korrekció (Picit másképp, mint a tőzsdén. ), ami azt eredményezi, hogy a kereslet és a kínálat kiegyensúlyozódik. Lássuk, kiknek fog ez igazán kedvezni!

Egy „budget oktató” dilemmái

A „olcsó tanárok” egy csoportja azért választ magának (bölcsen) alacsony árat, mert egész egyszerűen szeretne betörni a piacra. Fel akar építeni magának egy markáns diáklétszámot. Viszont! 1.000 – 1.200 Forintos (Vagy ingyenes!) tanórák ellenében gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy ezek az emberek ne feketéznének. Még a jelenleg legkedvezőbb KATA-s kisvállalkozás adója is kitermelhetetlen lenne ilyen módon. Még éjjel-nappali munkavégzés mellett sem lenne ez gazdaságos megoldás.

Ha mégis ezt az utat választja valaki, sok sikert kívánok hozzá. Szinte garantált, hogy rövid időn belül ki fog égni az illető, hiszen olcsónak lenni ebben a formában gyakorlatilag nem fenntartható. Ha nem „gyalulja” le az agyát kellőképpen a rengeteg munka és az azzal megtermelt minimális bevétel tudata, akkor a NAV réme fogja éjjelenként (és nappal is) hideg verítékben úsztatni. Tudjuk, hogy Magyarországon elég csak egy „jóakaró”. Nem tudom, ki hogy van ezzel, de nekem ez így baromira nem érné meg. Pláne nem hosszútávon, amikor köztudott, hogy a netes pénzmozgás könnyen ellenőrizhető és egyértelmű nyoma van…

Ettől profi a profi

Abban az esetben, ha az adott ember végigjárja a szamárlétrát és szívós munkával kipipálja azokat a pontokat, melyek a Skype tanári tevékenység elindítása 6 + 1 lépésben című cikkben olvashatók, akkor már nagyobb eséllyel stabilizálhatja a helyét a főállású online magántanárok közt. Well done, az akció sikerrel járt. Aki mindezt végigcsinálta már, tudja nagyon jól, hogy nem kevés munka szilárdan megmaradni a sikeres tanárok táborában. Helyesen megválasztott stratégia híján, felkészületlenül szinte borítékolható, hogy a „terv” meg fog bukni. Bolond lesz egy fizetős platformon rostokolni valaki, várva a diákok megkeresését, miközben azok el fogják kerülni őt. Ha pedig mégis akadnak érdeklődői az extrém alacsony ára okán, a lecke fel lesz adva számára. Pontosan miért is?

A legfőbb ok, hogy az „olcsó húsnak híg a leve” elv alapján hamar ki fog bújni a szög a zsákból, és az a diák, aki első körben a pénz miatt választott tanárt, hamar búcsúzhat a nem várt rossz minőség miatt. Ilyenkor egy drágább, de nívósabb tanár már „el is happolta” a tanulót.

#

A prémium magántanárok sosem stagnálnak

Aki már tanított online, és ismeri a „sávos áremelés” tudományát, tudja jól, hogy a magasabb árakhoz bizony magasabb minőséget kell nyújtani. Az „olcsó tanárok” jellemzően „olcsó diákokat” vonzanak. Ez utóbbi csoport sokszor arról ismeretes, hogy nagymértékben képes leamortizálni az emberi idegrendszert. Fakadjon ez akár rendszeres késésekből, elmaradó tandíjakból, vagy felkészületlenségből, stb. Teljesen mindegy, mi az ok, nem jó velük dolgozni. Természetesen tisztelet a mindenkori kivételeknek. Na de megéri ez bárkinek is? Pláne hosszútávon? Ugye, hogy nem.

Egy prémium tanárnak semmi félnivalója nincsen. Aki tudja, hogyan szerezzen diákokat, hogyan ragadja meg azok figyelmét, hogyan váljon számukra vonzóvá, hogyan „terelje be” őket az életébe, és persze hogyan tartsa meg a legjobbakat hosszútávon, az a tanár egész egyszerűen olyan szilárd, mint egy szikla. Meglehet istenkáromlás ilyent állítani, de üdvözlendő az, ha a piac az alacsonyabb áron dolgozó, szerényebb minőséget képviselő tanárok révén „megtisztul” a –mondjuk úgy- szerényebb emberi minőséget képviselő diákoktól.

(Egyébként szinte természeti törvény, hogy egy bizonyos óradíj felett látványosan tűnnek el azok a tanulók, akik igazából csak púpként görnyesztenék a jóhiszemű tanárok hátát. Ennek oka egyszerű, minél nagyobb összeggel „száll be” valaki az önképzésbe, annál nagyobb rajta a kényszerítőerő, hogy ne csak alibizéssel boldogítsa lelkiismeretes oktatóját.)

Konklúzió

Az általam levont szubjektív következtetés az, hogy a legtöbb újonnan érkező, és olcsón tanítani kívánó tanár ugyanezzel a lendülettel fog távozni is az online térből. A most magasnak tetsző számok a „hype” lecsengésével komoly százalékokkal fognak visszaesni. A legtöbb „botcsinálta pedagógus” nem fogja venni a fáradtságot, hogy tudatosan felkészüljön, a magántanári piac pedig szépen letisztul. Maradnak továbbra is azok, akik valódi minőséget képviselnek reális és megfizethető árakon, és maradnak az átlagon felül árazott prémium tanárok. Mindenki más meg… csak futja a köröket…

Sok sikert és kevesebb pánikot kívánok mindenkinek!

(* Az okok közti felsorolásban azért csillagoztam mg az 5-ik pontot, mert az a legvörösebb posztó a diplomás tanárok szeme előtt. Még mielőtt valaki úgy döntene, hogy tajtékzón átkozni kezdi végzettséggel nem rendelkező online kollégáit, legyen olyan kedves és olvassa el ezt az írást: Tantermi tanárok vs. online magánoktatók.)

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

A Sikeres Online Oktató könyv rengeteg időt és energiát fog megspórolni neked ahhoz, hogy már rövid távon főállású online tanárrá válhass. Ne járd végig a felesleges köröket, invesztálj a tudásodba és az életedbe! További információkért látogass el A Sikeres Online Oktató hivatalos oldalára.