Támogató partnerek,
akikre büszke vagyok:

Digitális Szülő Online Otthon Oktatás Tudásbank

Miért nem vagyok már Skype tanár?

Hét izgalmas év után intettem búcsút az online tanításnak. Megijedni azért nem kell, semmiféle rossz érzés nem maradt bennem. Majdnem biztos vagyok benne, hogy ennek az írásnak a tartalmával MOST MÉG csak kevesen fognak egyetérteni. Ennek egyszerű az apropója, különbözőek vagyunk…

Miért nem vagyok már Skype tanár?

Azért lehet sokak számára furcsa, netán meglepő egy abszolút mértékben sikeres vállalkozás teljes felszámolása, mert a legtöbb reakció ilyenkor kapásból az, hogy de hát ennél könnyebb dolga nem is lehetne senkinek a világon! Érthetetlen… Létezik olyan, hogy ennél is tovább?

Magam is többször „megénekeltem” különböző írásokban, hogy egy olyan realtive olcsó országban, mint a stabilan fejlődő Magyarország egy online tanári vállalkozás lehet a függetlenedés első lépcsőfoka. (Lásd: 600.000+ HUF tanári fizetés Magyarországon) Ehhez az állításomhoz egyébként továbbra is ragaszkodom. Ellenben ha figyelmesen olvastál, azt írtam, hogy „első lépcsőfok”. Ez ugye feltételez még többet is. Igen, létezik is több. Mielőtt azonban ebbe mélyebben belemennénk, tisztázzuk gyorsan, hogy tulajdonképpen mitől is szeretnénk függetlenedni!

Függetlenedés! De mitől is..?

Egy kicsit sem csökkent azon lelkesedésem, amit a sokéves ausztrál tartózkodásom után éreztem, amikor ismét magyar földön landolt a gépem. Kendőzetlenül beszéltem a témáról a Skypesuli velem készített interjújában. Ami akkor fogadott idehaza, gyakorlatilag most, évekkel később sem változott sokat. Az emberek zöme alapértelmezettnek veszi, hogy a megélhetésünkhöz munkahely kell, és hogy a mindenkori iskoláink ezekre a munkahelyekre készítenek fel. Később, amikor egyesek gyanítani kezdik, hogy őket esetleg „átverték”, de legalábbis valami nagyon nem stimmel a fenti elmélettel, ők elkezdenek más alternatívák után kutakodni. Velem sem volt ez másképp.

A függetlenedés első lépése tehát a kínzó munkahelyi légkör felszámolása, vagy legalábbis annak enyhítése. Tapasztalt online tanárok rögtön lelkesen bólogatnának ezen sorok olvasásakor, és azonnal megjegyeznék, hogy az örömteli események még korántsem merülnek ki a munkahelytől való függetlenesésben. Ez így is van. A földrajzi függetlenedés is borítékolható egy sikeres „skypetanári” karrier beindulásával. Az okok ismertek, hiszen már csak a laptopod fizikai helyétől függsz, ami a mai világban gyakorlatilag bárhol lehet.

Nincs már főnököd, tudatosan felépített diákbázissal melózol, kisujjban van a felkészülésed és a letanítandó tananyagok. Akad még valami ezen felül? Hát… Ha csak nem voltál korábban vezérigazgató a bankszektorban, esetleg menő mérnök vagy programozó, akkor a bankszámládon lévő összegek is tempósabban gyarapszanak, mint korábban. Szégyenkezned legalábbis nem kell. Főleg, hogy közel nem dolgozol annyit a pénzért, mint mások.

Hol van hát a hiba, ha van egyáltalán?

Igen, ez az a pont a felfogásbeli különbségekről, amire már utaltam a blog legelején. Egy picit most megállok itt és büszkének érzem magam. Miért írom ezt? Abban a bizonyos interjúban már tettem rá utalást, hogy igyekeztem „okosan” strukturálni az életemet. Egy kupacba helyeztem a letanítandó órákat és felszabadítottam egy nagy adag „én időt”. Igen ám, de a napoknak ezen periódusa nem csak a játékról és meséről szólt, hanem egy vadonatúj extra melóról. Annak a fajta továbblépésnek a megalapozásáról beszélek, amelyben gyakorlatilag azóta élek. Amitől az életem még könnyebbé és kényelemsebbé vált. Mindez pedig bizony nem lett volna lehetséges anélkül, hogy az online tanítást ne optimalizáltam volna anyagilag és időbeosztás tekintetében. Ergo teljesen kimaxoltam azt a periódust, amikor Skype tanár voltam!

We don't have time.

Gondolkodj el egy kicsit. Az ember agya kreatív szerkezet. Nem igazán tűri a monotonitást. Ha már tanítasz online, tudod és érzed, hogy az idődet és a szellemi erőfeszítéseidet váltod át pénzre. Ez egyébként tényleg zseniális koncepció. Ellentétben azokkal, akiket a munkahelyi teendőik kötnek le, kiegészítve az ingázással és egyéb időigényes teendőkkel, neked online tanárként nagy esélyed van rá, hogy még tágabb dimenzióban legyél képes gondolkodni. Pontosan ezt tettem én is.

Ahelyett, hogy belekényelmesedtem volna a helyzetembe, ahelyett, hogy alkalmanként még feljebb vittem volna az amúgy sem alacsony óradíjamat, ahelyett, hogy még extra órákat metszettem volna ki a szabadidőmből, hogy további diákokat fogadjak, új célt tűztem ki magam elé. Ez pedig nem volt más, mint a TELJES FÜGGETLENEDÉS. Bárki elhiheti, baromi rögös utakon kell végigzötykölődnöd, mire elmondhatod, hogy olyan rendszerek vesznek körül, melyek szinte zavartalanul meghagyják a szabadidődet, és skálázható mértékben növelik a bevételeidet.

Skálázhatóság? Az meg micsoda?

Pontosan ez volt a gondom mindig a munkahelyek és az egyéni vállalkozások világával. A korlátok. Nem rendelkezel az időddel, helyhez kötött vagy. A jövedelmed óhatatlanul plafont üt egy idő után, hiába a munkahelyi kinevezések, előléptetések, vagy épp hiába a megnövelt diáklétszám vagy a felsrófolt óradíj. Hangsúlyozom, tök szuper, ha valaki mindebben megtalálja magát és nem gyötri hiányérzet.

Akkor skálázható valami, ha gyakorlatilag korlátlan mértékben növelheted azt. Akkor beszélhetünk erről, ha elérhetővé teszed magad vagy a termékeidet, szolgáltatásodat egyszerre jóval több ember számára is, mint akiket amúgy egymagad személyesen elérhetnél. Természetesen ez már egy teljesen más típusú üzletmodellt feltételez. DE! A mondókám lényege az, hogy az online tanítás, mint olyan, tényleg egy elképesztően szuper lehetőség, viszont csúcsra futtatva és kimerítve azt az élet egyáltalán nem áll meg. Mielőtt azt éreznéd, hogy elkezdesz benne fáradni, érdemes megfogadnod azt a tanácsomat, hogy te is folyamatosan tekintgess kifelé és figyeld a lehetőségeidet.

Elcsépelt közhely, de a mai világban az interneten keresztül döbbenetes mennyiségű tudást lehet pillanatok alatt felhalmozni, amivel a független, tehetős élet kódja igenis feltörhető. Az élelmesek és kitartók számára legalábbis mindenképp. Azonban nem spórolható meg mindehhez az a bizonyos lépcsőfok, ami esetünkben nem más, mint az online tanítás. Az unalomig ismételtem már, de most is elmondom, csak hogy tényleg tök egyértelmű legyen: Kell a sikeredhez az alapos felkészülés, kell a jó helyeken való promóció, kell a tudatos „önmarketing”, kell az, hogy el tudd adni magad ezen az egyre sűrűsödő online tanári piacon. Van még hely bőven, de ne várd a csodát munka befektetése nélkül. A könyvem a kiegészítő bónuszokkal együtt neked íródott. Ha komolyan veszed, amibe belevágnál, akkor szerénytelenség nélkül javaslom, hogy A Sikeres Online Oktató elolvasását mihamarabb vésd be a KÖTELEZŐ teendőid közé!

Sok sikert!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

A Sikeres Online Oktató könyv rengeteg időt és energiát fog megspórolni neked ahhoz, hogy már rövid távon főállású online tanárrá válhass. Ne járd végig a felesleges köröket, invesztálj a tudásodba és az életedbe! További információkért látogass el A Sikeres Online Oktató hivatalos oldalára.