Támogató partnerek,
akikre büszke vagyok:

Digitális Szülő Online Otthon Oktatás Tudásbank

Bűn-e sok pénzt elkérni a minőségi oktatásért?

Több olyan terület is van az életben, amelyen belül tevékenykedők az átlagosnál is nehezebben képesek jól beárazni a szolgáltatásaikat. A tanácsadás, a vallás és az egészségügy mellett többek között ilyen a magánoktatás is.

Bűn-e sok pénzt elkérni a minőségi oktatásért?

A „bűn” eredete

Időről-időre felmerül az emberekben a kérdés, hogy vajon jogában áll-e egy tanárnak, orvosnak bizonyos összeghatárokon túl pénzt kérni diákoktól, páciensektől. Persze maga az összeg mindig relatív, még a kritikusok fejében is más helyen van megállapítva az „elfogadható norma”. Akár országonként, kultúránként is eltérhet ennek megítélése.

Össztársadalmi álláspont, amolyan tudat alatti berögződés, hogy a fentebb sorolt területek művelői bizony nem jogosultak a „nagy pénzekre”, hiszen egyfajta erkölcsi kötelesség nyomja a vállukat, miközben a munkájukat végzik. Ebben a cikkben egy online magántanár szemszögéből vizsgáljuk meg a kérdést, aki diákjainak nyújt magasszintű szolgáltatást.

(Csak hogy a kedves olvasó kapjon némi fogódzkodót arra vonatkozón, hogy ma Magyarországon mennyi pénzt lehet keresni online tanárként, álljon itt egy érdekes írás.)

Az elátkozott kapitalizmus

Egy intenzíven globalizálódó világban élve megszoktuk, hogy a mindennapokban két nyelv van, amit jellemzően ért a többség. Az egyik az angol, amely mára megkerülhetetlenné vált, a másik pedig nem más, mint a pénz maga. Egy önmagában értéktelen értékmérő eszköz, melynek megszületését pusztán logikus és praktikus megfontolások generálták.

Ha képesek vagyunk így tekinteni a pénzre, máris átalakulhat fejünkben egy-egy tárgy vagy szolgáltatás ellenértékének a megfizetése.

A pénz, mint olyan, nemcsak azért hat inspirálóan sokakra, mert rajta keresztül egy jóval kényelmesebb állapotba juthat el az ember, de nemes célokra használva tömegek életét is képes gyökeresen megváltoztatni. Tehát elsőként képesnek kell lenni megkeresni a pénzt – lehetőleg törvényes keretek között –, ezután lehet (akár) jótékonykodni is.

Ezen a ponton hadd idézzem egyik amerikai „online mentorom” szavait, aki nagyjából a következő gondolatokkal hűtötte le a kapitalista rendszert – és benne a pénzt – bírálókat:

„Dobj el minden autót, mert az autót kapitalisták találták fel. Dobj el minden számítógépet, mert azokat is a kapitalisták találták fel. Dobd el az internetet és a könyveket, mert azok is kapitalista találmányok. Igen, a Bibliát is dobd el kedvenc könyveiddel együtt. Kapitalisták nélkül azokat sem lapozgathatnád. Dobd el a csapvizet, a wc-t, a konyhát, a házadat, az ágyadat, a ruháidat, az ételedet a hűtőből. A hűtővel együtt mindent dobj el, hiszen kapitalistáknak köszönheted valamennyi javadat, melyek jól megalkotott rendszereken keresztül napi szinten az életedben léteznek, vagy eljutnak hozzád.”

Merész szavak, de egytől egyig igaznak vélem őket. Jóllehet, a fentebb idézett úriember (Patrick Bet-David) sem állítja, hogy a kapitalista rendszer tökéletes lenne, és tisztában van annak túlkapásaival.

A fenti sorok alapos illusztrálására álljon itt egy kimondottan vicces videó Németországból.

Árazni tudni kell!

A kulcsszavak mindig az értékadás, az egyensúly és az aktuális piaci igények. Ha valaki vállalkozásba kezd (lásd online oktatás), jó esetben két szempontot tart a szeme előtt. A pénzkeresetet és a szabadságot. A maszek orvos vagy a tanácsadó is ezeket a lehetőségeket vizsgálja meg, mielőtt kilép a vállalkozósdi ingoványos színterére.

Bárki elhiheti, nem egyszerű döntések ezek, és a piac mindenkori igénye az, ami ezeket a vállalkozókat, vállalkozásokat életben tartja. Vagy éppen kivégzi… Márpedig a piac felettébb szigorú. Ha egy ügyfél nem azt kapja, amit várt, vagy nem bízik egy szakemberben, roppant gyorsan szelektál és keres mást az elvégzendő munkára. Ez így rendjén is van.

Hogy a felsorolt területek érzékenyek? Ha egy tanár a megfelelő kompenzáció mellett képes a szolgáltatását tovább bővíteni, magasabb színvonalra emelni pusztán azért, mert jobban be tudja osztani az idejét, el tudja mélyíteni a tudását, melyet aztán átad diákjainak, akkor vajon nem érdemel "több" pénzt? Ha az orvos tovább tudja fejleszteni eszközparkját, mellyel a munkájának minőségét tökéletesíti, vagy éppen alaposan megfizeti alkalmazottait, akik ezért motiváltabban dolgoznak, akkor mindez elítélendő csupán azért, mert orvosunk nem dolgozik olcsón?

A kritikusoknak el kell tudniuk engedni az előítéleteiket. Mindig érteni kell a másik felet is, aki a szolgáltatást nyújtja. Természtesen ettől még kommunikálhat valaki unszimpatikusan, vagy épp lehet mohó, kapzsi. Ezek a tulajdonságok az árazáson túl is kiütközhetnek, de ahogy korábban mondtam, az „ügyfeleknek” mindenkor szuverén joga, hogy ragaszkodnak-e egy bizonyos szakemberhez, vagy keresnek valaki mást jobb feltételekkel.

…és hogyan áraz egy online tanár?

Ami pedig a tanárokat illeti, egy egész fejezetet szenteltem a Sikeres Online Oktató hasábjain a hatékony árazási stratégiáknak. Bármennyire is tűnik meglepőnek, az árazás nem más, mint pszichológia, avagy elhiszem-e saját magamról, hogy a képességeimnek megfelelő árat szabtam-e, vagy önbecsülési gondokkal küzdve mélyen alááraztam magam, esetleg túlzott ambícióktól fűtve aktuális tudásom fölé lövök.

Akár így, akár úgy, ha nincsen egyensúly a folyamatban, valaki mindig sérülni fog. A tapasztalat azt mutatja, hogy túlnyomó többségben ez a valaki a tanár lesz. Az ő lelke egészen pontosan. Mint egy jóravaló alkalmazott, aki szégyenletesen kevésnek érzi a fizetését, de emelést kérni nem mer, vagy az, aki maszekként Mekk mestert megszégyenítve pimaszul sokat sarcol valamiért, amihez valójában nem ért. A blöff előbb-utóbb kiderül, a sarlatánt pellengérre állítják, és bizony nagyon tud fájni, amikor az ügyfél ítél és elégedetlenül távozik...

Sok sikert kívánok minden online tanárnak!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

A Sikeres Online Oktató könyv rengeteg időt és energiát fog megspórolni neked ahhoz, hogy már rövid távon főállású online tanárrá válhass. Ne járd végig a felesleges köröket, invesztálj a tudásodba és az életedbe! További információkért látogass el A Sikeres Online Oktató hivatalos oldalára.