Támogató partnerek,
akikre büszke vagyok:

Digitális Szülő Online Otthon Oktatás Tudásbank

Alpári „tanárok”. Hogyan NE viselkedj!

Alpári 'tanárok'. Hogyan NE viselkedj!

Érdekes apropója van ennek az írásnak. Egy minap posztolt, és nagy népszerűségnek örvendő blogcikket („Olcsó Skype tanárok” inváziója) követően a túlnyomórészt pozitív visszajelzések mellett érkezett egy „érdekes” reakció is. Kendőzetlenül álljon itt az egyik vidéki városból származó úriember (hívjuk őt Gábornak) lényegre törő üzenete:

Text1

Naiv ember lévén, elsőre TÉNYLEG nem esett le, mire gondolhatott a srác. Ennek megfelelő volt az én válaszom is:

Text2

Kíváncsian vártam a választ, ami szerencsére nem váratott magára sokat. Hamarosan fény derült rá, mi bökte emberünk csőrét:

Text3

Mindig is zavartak az alapvető helyesírási és stilisztikai hibák, amiket az emberek 90%-a vét (lásd: „hírdetés”), de ettől most igyekszem eltekinteni. „Beszélgetésünk” ezen pontján már éreztem, hogy helyben vagyunk, a dolog megér minimum egy alaposabb utánjárást. Ki lehet ez az ember, miért támad valamit ennyire agresszíven, amiről a sorai alapján kevés fogalma lehet?

Megérzésem nem csalt, hiszen a fiú maga is az „olcsó tanárok” táborát erősítette. (Ezzel természetesen önmagában nem lenne semmi baj, amennyiben valaki tempósan szeretne új diákokat szerezni, esetleg ennyire taksálja csupán aktuális tudását, vagy épp valami furcsán értelmezhető önkéntes munkát végez.)

Gáborról kiderült, hogy regisztrálva volt Magyarország legnagyobb online magántanárokat hirdető platformjára, a SkypeSuli-ra, de emellett létezik egy erre a célra létrehozott honlapja is. Az árait rendkívül alacsonyra állította, abszolút harmóniában a fentebb belinkelt cikkben taglalt összegekkel. Ettől függetlenül erős volt a gyanúm, hogy valamiért mégsem akadtak megkeresései, érdeklődései diákok részéről. Azt feltételezem, hogy ő ebből (tévesen) azt a következtetést vonta le, hogy az online magántanítás nem más, mint humbug. Valószínűleg innét eredhetett a frusztráltsága az írásom elolvasását követően. A diskurzus azonban itt még nem ért véget…

Text4

Ha bárki kérdezné, honnét tudtam a telefonszámát, mindenkit meg kell nyugtassak, hogy ez Gábor hivatalos magántanári honlapján nyilvánosan elérhető adat. Gondoltam, nem bánja, ha „szókaraté” helyett inkább személyesen kérem ki az őszinte véleményét. Az ember mindig tanulhat embertársai észrevételeiből. A készülék ki volt kapcsolva, így tovább nem kívántam vesződni a dologgal. (Idővel az ember megszokja, hogy mindig akadnak a véleményével élesen szembenállók. Legfeljebb a tálalás az, ami szokatlan vagy épp meghökkentő…) A válaszomra aztán hamarosan meg is érkezett „tanárunk” minden pálmát elvivő reakciója:

Text5

Úgy voltam vele, hogy ezt a visszacsatolást már inkább érdemesebb lenne rövidre zárni, mert az úriember által képviselt karakterrel eddigi tapasztalataim szerint bárminemű vita teljesen meddő lenne. Csak az időmet és energiámat pazaroltam volna az esetleges magyarázkodással. Gondoltam, inkább meghagyom a hitében, hiszen ahhoz valószínűleg tűzön-vízen át ragaszkodna. Ellenben kiemelném válaszának a legfontosabb mozzanatát, ami bárki számára tanulságként szolgálhat, aki az életében esetlegesen megélt már valódi sikertelenséget:

Text6

Ugye más is érzi a – bocsánat a kifejezésért – „ordenáré együgyűséget” vaskos egoizmussal nyakon öntve? A legszomorúbb a történetben tényleg az, hogy ez a fiú pedagógusnak tüntette/tünteti fel magát. Csak remélni tudom, hogy ez a foglalatosság nem lett anno tanári diplomával jutalmazva. Így is nagy a harc manapság a felhígult tanári táborok közt (egyik fél malmára sem hajtva a vizet), teljesen felesleges ezeket az indulatokat tovább szítani. A fogalmak tisztázására született már blog, abban minden le van írva feketén fehéren: Tantermi tanárok vs. online magánoktatók. Akit érdekel, olvassa el.

Gondolkodtam rajta, hogy vajon érdemes lenne-e a nagyközönség elé tárni egy ilyen alpári megnyilvánulást, aztán végül úgy döntöttem, hogy miért ne. Ha mások is okulhatnak az esetből, akkor a cél szentesíti az eszközt. Persze nem lenne teljes a kép, ha nem mutatnám meg az utolsó üzenetemet, melyben az úr gyakorlatilag felhatalmazott rá, hogy az „okosságait” mások is kézhez kaphassák:

Text7

Még volt egy végső visszaböfögése, mielőtt letiltottam, de az eset így is mindenképpen tanulságos volt:

Text8

Igen. Én is remélem, hogy akik a soraimat olvassátok, valóban elgondolkodtok ezen az egészen. Persze remélhetőleg nem úgy, mint ahogyan Gábor tenné…

Szóval úgy vagyok sok dologgal (és emberrel is), hogy ha nincs hozzá közöm, elkerülöm. Ha túlzottan zavar, jelzem felé. Ha javíthatatlanul hülye az illető, akkor pedig kinevetem, majd azután kerülöm el. Ettől függetlenül sokszor elszomorít, amikor manapság a közösségi média felületein embertársaim számolatlanul zúdítják bele a világba a kéretlen véleményüket. A legtöbben a hozzászólásaikban leginkább a saját emberi butaságukat reklámozzák, de igazából mára ehhez már hozzászokhattunk. Manapság mindenki formálhat véleményt, kedvére beleordíthatja azt a világba, nem törődve azzal, hogy milyen „digitális lábnyomot” hagy maga után. Valljuk meg, ez azért némiképp felelőtlen dolog. Főleg egy magát tanárnak hirdető ember részéről.

Hogy miért fontos, hogy tanárként tudjunk példamutatóan viselkedni? (…és most a „példa” szó is erősen szubjektív) Ezt döntse el mindenki maga. A család és a közvetlen társadalmi környezet után az iskola az, ami a legnagyobb befolyást gyakorolja a gyerekekre, a fiatalokra. Formálja személyiségüket, alakítja gondolkodásmódjukat. Bár a hagyományostól teljesen eltérő gondolkodású ember vagyok, sosem vonnám kétségbe az iskolák létjogosultságát. Ezek minősége azonban az intézményi rendszeren és az aktuális tanterven túl az ott dolgozóktól függ a legnagyobb mértékben… Hogy ez a mérték mennyire hatalmas, kiderül a „Sajnálom az érettségizőket” című írásból.

Sok sikert!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

A Sikeres Online Oktató könyv rengeteg időt és energiát fog megspórolni neked ahhoz, hogy már rövid távon főállású online tanárrá válhass. Ne járd végig a felesleges köröket, invesztálj a tudásodba és az életedbe! További információkért látogass el A Sikeres Online Oktató hivatalos oldalára.